close
Kakaowa babka z jabłkiem

Kakaowa babka z jabłkiem

100 gram mąki pszennej
100 gram miałkiego cukru do wypieków
4 jajka
4 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 gram jabłek obranych i startych na tarce o dużych oczkach
Tabliczka dowolnej czekolady na polewę

Mąkę przesiać do miski z kakaem i proszkiem do pieczenia. Odstawić.
Jajka rozdzielić, żółtka utrzeć na puszysty krem, stopniowo dodając wodę i cukier. Do masy jajecznej dodawać porcjami mąkę. Wymieszać. Następnie dodać starte jabłka, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy o średnicy ok 20 cm.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku ok 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić, wyjąć z formy i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Ps.moje ciasto opadło lekko i w środku wyglądało jakby miało zakalca, ale to tarte jabłka dały taki efekt. Mimo wszystko polecam bo babka jest przepyszna.

Rolada z karkówki

Sałatka z brukułami i łososiem