close
Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

3 i 3/4 szklanki mąki
1 i 1/4 szklanki ciepłego chudego mleka 2%
1/3 szklanki oleju roślinnego
30 gram cukru
1 łyżeczka soli
2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży

Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru w szklance ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce aż na powierzchni mleka pojawi się pianka.
Mąkę, sól, cukier umieścić w misie miksera dodać olej, mleko i rozpuszczone drożdże i wyrabiać hakiem do ciast drożdżowych, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1,5 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę, jeszcze raz przerobić ręcznie i uformować z niego ok 10-12 okrągłych bułeczek. Ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, mocno spłaszczyć każdą bułkę, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 210 stopni C, włożyć blachę z bułkami i zmniejszyć temperaturę do 180-190 stopni i piec bułki przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Z ciasta można też zrobić podłużne bułki do hot-dogów.

 

Kokosowe knedle

Czekolada do picia