close
Bułeczki z hotelu parker house

Bułeczki z hotelu parker house

10 gram świeżych drożdży
280g maki pszennej
125ml letniego mleka
30g płynnego masła
1 łyżka cukru
1 jajko
1 łyżeczka soli

ponadto łyżka rozpuszczonego masła do posmarowania ciasta

Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z solą, dodać do niej rozpuszczone drożdże i resztę składników. Dodać drożdże z mlekiem
Zagniatać aż ciasto będzie  miękkie i elastyczne . Włożyć je do miski wysmarowanej masłem i odstawić przykryte do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Prostokąt pociąć na 4 paski o szerokości ok. 5 cm. Każdy pasek zaś podzielić na 4 części. Powstanie 16 małych prostokątów.
Powierzchnie każdego posmarować płynnym masłem, złożyć na pół posmarowaną powierzchnia do środka, zostawiająć ok. 1 cm marginesu. Kawałki układać na blasze dość luźno jeden za drugim, opierając następny na tym pozostawionym marginesie ciasta.
Przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Całość jeszcze raz posmarować masłem i piec w nagrzanym do 220°C piekarniku 15-20 minut

Murzynek

Chleb pszenny