close
Domowe chlebki pita

Domowe chlebki pita

3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie drożdży instant
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
1 i 1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru pudru

Rozpuścić drożdże w 1/2 szklanki ciepłej wody. Dodać cukier i mieszać aż się rozpuszczą. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (na powierzchni powinna zrobić sie piana).
Do dużej miski przesiać mąkę i sół, zrobić dołek w mące i wlać drożdże i oliwę, wymieszać, powoli dodawać resztę wody ciągle mieszająć drewnianą łyżka aż woda zbierze całą mąkę (mi wystarczyło 3/4 szklanki wody), ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę i wyrabiać dłońmi przez 10-15 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwa miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć, przerobić i uformować ok. 10 sztuk równych kulek. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą kulkę by powstało ok. 1- 1,5 cm grubości koło. Przełożyć na pokrytą papierem do pieczenia blachę. Piec na samym dole piekarnika nagrzanego do 250 stopni C przez 4-5 minut, następnie przełożyć placki i piec jeszcze 2 minuty. Upieczone pity powinny być lekko zbrązowiałe. Przestudzone pity przechowywać zapakowane w torebki foliowe maksymalnie przez tydzień.

Śniadaniowa tarta z szynką i jajkiem

Powidła śliwkowe