close
Drożdżówka kwiatuszek

Drożdżówka kwiatuszek

150 ml mleka
15 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
280 g mąki pszennej
1 jajko, rozdzielone na białko i żółtko
25 g masła
1/2 łyżeczki soli

Zrobić z drożdży, cukru i ciepłego mleka rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce.
Do miski przesiać mąkę, wlać rozczyn z drożdży, żółtko, rozpuszczone ciepłe masło i zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę do podwojenia  objętości. Ponownie zagnieść ciasto i zrobić z niego kulki. Na papierze do pieczenia ułożyć w formie kwiatuszka. i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Posmarować wierzch roztrzepanym białkiem. Można posypać kruszonką. Piec około 25-30 minut w 180-200 st. C.

Murzynek

Chleb pszenny