close

Kajzerki

12 gram świeżych drożdży
500 gram mąki pszennej + ok 2 łyżek do podsypania
ok 200-240 ml ciepłego mleka
2 płaskie łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
20 gram miękkiego masła
1 jajko

Drożdże zasypać cukrem, dodać 50 ml mleka i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę z solą, dodać jajko i masło i rozczyn. Powoli dolewać mleko i delikatnie wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć torebką foliową i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przerobić jeszcze raz ciasto i uformować z niego ok 12 kulek, każdą obtoczyć w mące i układać na  blachę do wyrośnięcia ok 30-40 min. Przed pieczeniem tępą stroną noża zrobić na każdej bułce przedziałek, mocno prawie do samego końca. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 15 minut. Studzić na kratce.

Ciasto jogurtowe

Jajka z wędzoną makrelą