close
Ciasteczka francuskie nadziewane jabłkami

Ciasteczka francuskie nadziewane jabłkami

opakowanie ciasta francuskiego (375 gram)
3 duże jabłka
2-3 łyżki cukru
cynamon (wg. upodobań)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny do skropienia jabłek
1 jajko do posmarowania ciastek
lukier
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody

Ciasto rozwinąć na oprószoną mąką stolnice. Podzielić na 6 max 8 prostokątów.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną, lekko skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem.
Na środku każdego prostokąta ułożyć wzdłóż krótszego boku podłużny pasek nadzienia, zlepić nakładająć na siebie boki ciasta (ok. 1cm), lekko docisnąć łączenia widelcem. Ciasteczka układać sklejeniem do dołu, posmarować roztrzepanym z 1 łyżką wody jajkiem. Piec w temperaturze 220 stopni C przez 20-25 minut. Upieczone i lekko przestudzone ciasteczka polukrować.
Lukier
Cukier puder utrzeć z gorącą wodą. Lukrować jeszcze ciepłe ciasteczka.

Zapiekane spaghetti z kulkami mięsnymi

Dyniowe muffiny