close
Czekoladowe ciasto z mąką razową

Czekoladowe ciasto z mąką razową

1 szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki mąki pszennej graham typ 1850
1 i 1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki ciemnego kakao w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
3 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka gorącej, świeżo parzonej kawy

Do jednej miski dodać mąki, cukier, cukier waniliowy, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać ze sobą składniki. W drugiej misce wymieszać maślankę olej i jajka. Mieszając mikserem na najniższych obrotach do suchych składników dodawać powoli mokre składniki. Na koniec dodać gorącą kawę i wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok 10X30 cm. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 30-40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Gotowe ciasto można polać rozpuszczoną z dodatkiem masła czekoladą.

Serduszka brownie

Makaronowa zapiekana z pieczarkami z patelni