close
Dwukolorowe muffiny na soku pomarańczowym

Dwukolorowe muffiny na soku pomarańczowym

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka startej skórki pomaranczowej
2 łyżki ciemnego kakao

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól.
W mniejszej misce wymieszać razem jajko, olej, maślankę, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową.
Do suchych składników wlać mokre i deliktanie wymieszać widelcem, tak aby połączyły się wszystkie składniki. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę do mufinek wyłożyć papilotkami, wlewać naprzemiennie ciasto ciemne i jasne do 2/3 wysokości papilotki.
Piec ok 20 minut, sprawdzić patyczkiem czy muffinki są upieczone. Wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
 

Kotleciki z polędwicy pod serową pierzynką

Kakaowa babka z jabłkiem