close
Grahamowo-marchewkowe muffiny

Grahamowo-marchewkowe muffiny

3/4 szklanki mąki pszennej graham
1/2 szklanki mąki przennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru brązowego
2 duże jajka
1/2 szklanki startego na drobnej tarce jabłka
1 i 1/2 szklanki startej na drobnej tarce marchewki

W jednej misce połączyć ze sobą mąki, sodę, sól i przyprawy. W drugiej misce wymieszać olej, cukier, jajka, starte jabłko i marchew. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać do połączenia się składników. Fromę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto rozłożyć do foremek. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone muffinki wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

Wrapsy z tuńczykiem

Makowiec