close
Jabłkowe muffinki

Jabłkowe muffinki

2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
100 gram masła
1 szklanka cukru
2 jajka
1/4 łyżeczku ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 szklanki drobno posiekanego jabłka
dodatkowo
1/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżka mąki
1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka masła

Przepis na 12 muffinek
Nagrzać piekarnik do 190 stopni C. W małym rondelku stopić masło.
W misce wymieszać mąkę, z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
W dużej misce wymieszać roztopione i przestudzone masło, cukier i jajka. Dodać ekstrakt z wanilii. Do masła dosypać posiekane jabłka i stopniowo przełożyć masę do mąki. Wymieszać widelcem i przełożyć do wyłożonej papilotkami formy na muffiny.
W małej miseczce wymieszać cukier, mąkę i cynamon. Dodać masło i utworzyć drobną kruszonkę Posypać każdą muffinkę.
Piec 20 minut w rozgrzanym piekarniku, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy na  pewno ciasto jest suche. Wystudzić na kratce.
.

Wielkanocna ozdoba

Sałatka z makaronem szynką i ogórkiem