close
Sernik z ananasem na kruchym spodzie

Sernik z ananasem na kruchym spodzie

kruche ciasto
3 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
4 żółtka
200 gram miękkiego masła lub margaryny
2 łyżki smalcu

masa serowa
1 kg sera trzykrotnie mielonego
1 cukier waniliowy
6 jajek
1 budyń waniliowy
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 puszka brzoskwiń lub ananasów

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, podzielić na pół. Gdyby ciasto było za suche i nie dało się zagnieść dodać ok 1 łyżki kwaśnej śmietany Do jednej części dodać 2 łyżki kakao. Ciasto schodzić w zamrażalniku ok 2 godziny.

Do miski włożyć ser, cukier, cukier waniliowy, budyń, olej i żółtka, zmiksować na jednolitą masę.
W oddzielnej misce ubić białka z odrobiną soli. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Pozostałe białka z jajek od ciasta kruchego można ubić na sztywno z 2-3 łyżkami cukru pudru.
Na dno blachy o wymiarach 20×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć kakaowe ciasto,na ciasto wylać masę serową, ułożyć pokrojone drobno owoce, wyłożyć masę biąłkową i na to zetrzeć jasną część ciasta.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez min. 1 godzinę, przed wystawieniem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Pozostawić ciasto do całkowitego ostudzenia w uchylonym piekarniku

Parmezanowa pierś kurczaka z sosem pomidorowym

Sałatka warzywna z serem feta i sałatą lodową