close
Szarlotka z pianą

Szarlotka z pianą

3 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
kostka miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żóltek
3 łyżki kwaśnej śmietany
1,5 kg jabłek
cukier do jabłek
cymanon wg. upodobań
tarta bułka ok 3 łyżek

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 kulki, zamrozić.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do garnka podlać wodą i udusić, (posłodzić jeśli jabłka mocno kwaśne).Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Blachę o wymiarach ok. 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Na dno formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną kulkę posypać tartą bułką, wyłożyć duszone jabłka posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyć pianę z białek. Na wszystko zetrzeć drugą kulkę kruchego ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok 40 minut. Sprawdzić za pomocą patyczka czy ciasto jest już suche.

Naleśniki na słodko

Krupnik