close
Truskawkowa rolada

Truskawkowa rolada

3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
2 łyżki drobnego cukru
1/4 łyżeczki proszku do piecznia
szczypta soli
500 gram truskawek (dałam mrożone)
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki cukru pudru (dałam trochę więcej)
dodatkowo cukier puder do posypania ściereczki

Do miski przesiać mąki z proszkiem do piecznia, odstawić.
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, pod koniec ubijania wsypać cukier i dalej ubijać. Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Gdy masa jajeczna jest gotowa dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać łyżką.
Gotowe ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok 28×34 cm, wyrównać i piec przez ok 8-10 minut w temperaturze 190 stopni C. Upieczony biszkopt wyłożyć papierem do góry na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem, delikatnie oderwać papier i zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę. W takiej postaci pozostawić ciasto do wystudzenia.
Truskawki (mrożone wcześniej rozmrozić na sitku) zmiksować na gładki mus. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Do gotowej śmietany wlać mus truskawkowy, wymieszać następnie dodać rozpuszczoną żelatynę. Ubijać do wymieszania się składników.
Wstawić na kilka minut do lodówki by masa lekko zgęstniała, tak by łatwo można było ją rozsmarować na cieście.
Wystudzone ciasto rozwinąć i wysmarować śmietaną truskawkową, ponownie zawinąć. Gotową roladę zawinąć w folię spożywczą i ostawić do stężenia do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem roladę można posypać cukrem pudrem.

 

 

Śledzie w sosie chrzanowym

Ostra zupa gulaszowa