close
Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego

Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego

800 gram mielonego mięsa wołowego
1 papryczka chilli
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 średnia cebula drobno posiekana
jajko
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki bułki tartej
5 ząbków czosnku
5 łyżek zimnej wody
sól

Papryczkę chilli umyć, oczyścić z nasion i posiekać drobno. Ząbki czosnku obrać i zgnieść w prasce. Do miski z mięsem dodać papryczkę, czosnek, posiekaną cebulę i natkę. Dodać jajko, bułkę tartą, wodę i pozostałe przyprawy. Posolić do smaku. Wyrobić na jednolitą masę i odstawić do lodówki na 30 minut. Lekko zwilżonymi dłońmi nabierać porcję mięsa, formować podłużne kotlety i nadziewać je na patyczki do szaszłyków. Przed pieczeniem każdy lekko posmarować olejem. Piec na mocno rozgrzanym grillu ok 15-20 minut obracając kilkakrotnie, żeby jednakowo się upiekły.

Rada: używając papryczki chilli, uważać by nie dotykać do oczu. Ja te szaszłyki robię w rękawiczkach jednorazowych, począwszy od krojenia papryczki kończąc na oblepianiu mięsem patyczka do szaszłyków.

Roladki z piersi z kurczaka z boczkiem

Sałatka z łososia i ryżu