close
Gulasz z warzywami

Gulasz z warzywami

500 gram schabu karkowego
szklanka marchewki mini
szklanka fasolki szparagowej
1/2 szklanki kukurydzy
1/2 szklanki groszku zielonego
10 średniej wielkości pieczarek
2 średnie cebule
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
olej

Karkówkę pokroić w plastry,natrzeć zmiarzdzonym czosnkiem, posypać solą, pieprzem, majerankiem polać oliwą i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozłożyć na blachę i upiec na rumiano w piekarniku. W dużym garnku zagotować wodę dodać marchewki, pokrojoną na kawałki fasolkę, kukurydzę groszek i pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę. Dodać listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego. Gdy warzywa będą ugotowane al dente dodać upieczoną karkówkę i chwile razem pogotować, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku. W miseczce rozporwadzić w zimnej wodzie 2 łyżki mąki dodać kilka łyżek gorącego sosu, szybko wymieszać, garnek z mięsem zdjąc z ognia i dodać mąkę, wymieszać, zagotować. Podawać z ryżem lub makaronem

Makaron z kurkami

Cebularze z pieczarkami