close
Plastry szynki w sosie własnym

Plastry szynki w sosie własnym

29 marca 2018pieczeńszynka155Views

ok. 1/2 kg szynki
sól
pieprz
papryczka chili
3 ząbki czosnku
1 dużą cebule
majeranek
olej

Mięso kroimy w plastry ok 1 cm, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, rozgniecionym czosnkiem i drobniutko pokrojoną papryczką chili (ilość uzależniona od tego jaka ostrość kto lubi.Lekko skrapiamy olejem i odstawiamy na minimum 1 godzinę. (najlepiej kilka godzin). Po tym czasie ułożyć plastry mięsa w brytfance, nagrzać piekarnik do 200 st. C i piec ok 30 min, po ty czasie na mięsie ułożyć pokrojoną w plastry cebule, (wlać wody, tak by przykryć nią dno brytfanki) i piec dalej do miękkości mięsa, gdy mięso się nie rumieni na chwile podnieść temperaturę do 250 st. C. W momencie dolewania wody, można wrzucić też pieczarki i upieć je w sosie który powstanie.

Murzynek

Chleb pszenny