close
Fale dunaju

Fale dunaju

29 marca 2018jabłkamleko198Views

Ciasto:
5 jajek
1 margaryna(Kasia lub Palma)
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Kakao
Jabłka
Krem:
1/2 litra mleka
2łyżki mąki
2 łyżki budyniu waniliowego
1 margaryna
4 łyżki cukru pudru

Ciasto:

Jajka,margarynę i cukier zmiksować.Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsypać do zmiksowanych jajek.Następnie podzielić na 2 części.1 część wlać na brytfankę,a do drugiej dodać kakao i tą ciemną część rozprowadzić po jasnym cieście,lejąc paski.Na wierzch wbijamy w ciasto pokrojone jabłka w ósemki i pieczemy 40 min.

Po upieczeniu ciasta na wierzch kładziemy krem,który robimy następująco:

Z 1/2 litra mleka odlewamy 1/2 szklanke mleka i do niej wsypujemy 2 łyżki mąki oraz 2 łyżki budyniu,mieszamy to dokąd nie będzie grudek i wlewamy na gotujące się mleko.Łączymy ze sobą 1 margarynę i 4 łyżki cukru pudru,następnie to łączymy z wcześniej zrobionym budyniem i ucieramy.Krem kładziemy na wierzch ciasta i polewamy czekoladą 🙂

SMACZNEGO! 🙂

Ryba w warzywach

Ryż zapiekay z jabłkami