close
Szarlotka

Szarlotka

29 marca 2018cynamonjabłka236Views

25 dag mąki pszennej
łyżka oleju roślinnego
szczypta soli
2 dag drożdży
¼ litra mleka
łyżka cukru
torebka cukru waniliowego
nadzienie:
75 dag jabłek
szklanka cukru cynamonowego
kruszonka:
po 8 łyżek mąki, masła, cukru

Do miski przesiać mąkę, dodać łyżkę oleju i szczyptę soli. Drożdże rozetrzeć z cukrem waniliowym, rozprowadzić ciepłym mlekiem, wlać do mąki i robotem kuchennym wyrobić gładkie ciasto. Lekko zwilżyć wodą i pod przykryciem postawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Jedną część ciasta wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, brzegi ciasta wyciągnąć do góry. Obrane i pokrojone w plastry jabłka wyłożyć na spód ciasta, posypać cukrem cynamonowym i pod przykryciem pozostawić na 15 minut po czym przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ze składników wyrobić kruszonkę, posypać ciasto. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 200 C przez około 45 minut.

Ser żółty

Udka z groszkiem i cebulką