close
Zapiekany ryż z jabłkiem

Zapiekany ryż z jabłkiem

2 winne jabłka
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki rodzynek
4 łyżki masła
3 łyżki migdałów w płatkach
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki cukru
2 jajka
cynamon do opruszenia
1 torebka ugotowanego białego ryżu
cukier puder

Jabłka umyć, osuszyć i obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Rodzynki zalać wrzątkiem i ostawić na kilka minut. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z odrobiną soli. Cukier utrzeć z 2 łyżkami masła dodać stopniowo żółtka.W misce wymieszać ryż, utarte masło z cukrem i żółtkami, starte jabłka, odsączone rodzynki i orzechy. Dodać białka i delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanych masłem miseczek przeznaczonych do zapiekania, posypać grudkami masła i płatkami migdałów. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30-40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Śniadaniowa tarta z szynką i jajkiem

Powidła śliwkowe