close
Zapiekanka warzywna z kurczakiem pod ziemniaczaną pierzynką

Zapiekanka warzywna z kurczakiem pod ziemniaczaną pierzynką

250 gram gotowanego mięsa z kurczaka pokrojonego w paski
4 średniej wielkości pomidory
1 czerwona papryka
1 cebula
1 mała cukinia
1/2 średniej wielkości pora
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
ok. 1 szklanki bulionu drobiowego (może być mniej w zależności jak soczyste są pomidory)
sól
papryka słodka i ostra do smaku
garść czarnych oliwek

ziemniaczana pierzynka:
ziemniaki w zależności od grubości pierzynki jednak nie mniej niż 300-400 gram
sól
papryka ostra do smaku
1 łyżeczka granulowanego czosnku
3-4 łyżki śmietany kremówki

Ziemniaki obrać, umyć i ugotowac w osolonej wodzie, odcedzić, chwile posduszyć na małym ogniu i odstawić do ostudzenia
Cebulę pokroić w plasterki i zeszklić na patelni, dodać drobno posiekany czosnek i chwile razem smażyć.
Warzywa umyć i osuszyć, paprykę pokroić w paski, pomidory w ćwiartki, cukinię w kostkę a pora w talarki ok 1/2 cm grubośći.
Do cebuli dodać paprykę i dusić razem ok 5-7 minut, następnie dodać cukinie i pora. Na koniec dodać pomidory. Dodać koncentrat. Po trochu dodawać bulion, warzywna mieszanka ma mieć dość gęstą konsystęcję (bulionu może zostać). Udusić warzywa do ulubionej miekkośći i doprawić do smaku. Dodać gotowanego kurczaka i oliwki
Ziemniaki ugnieść dodać śmietanę i przyprawy.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa z kurczakiem i przykryć je puree ziemniaczanym
zapiekać w nagrzanym do 220 stopni piekarniku ok 25 minut.

Śniadaniowa tarta z szynką i jajkiem

Powidła śliwkowe