close
Biały bigos

Biały bigos

29 marca 2018obiadwarzywa222Views

duża główka kapusty
duża marchewka
kilka suszonych grzybów
średnia cebula
2 ziemniaki
pół litra śmietany gęstej
dwie łyżki mąki
3 łyżki smalcu
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
pieprz
sól
wegeta

Kapustę kroimy na drobno i gotujemy 60 minut. Ugotowaną kapustę odsedzamy. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy i tłuczemy. Marchewkę ucieramy na tarce z grubymi oczkami i gotujemy. Grzyby gotujemy na miękko i kroimy na drobno. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu aż się zrumieni. Robimy zasmażkę z mąki i smalcu. Do przygotwanej zasmażki dodajemy śmietanę i zagotowujemy, wrzucamy kapustę, ziemniaki, marchewkę, grzyby, cebulę, liść laurowy, kostkę mięsną (rosołową), pieprz i sól do smaku. Dusimy jeszcze kilka minut żeby przeszły smaki.

Sos czosnkowy

Sałatka z ryżem