close
Fasolka szparagowa po bułgarsku wg Fiolki Najdenowicz

Fasolka szparagowa po bułgarsku wg Fiolki Najdenowicz

500 gram fasolki szparagowej (może być mrożona)
250-300 gram mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku
3 ząbki czosnku
1 cebula
oliwa do smażenia
sól
pieprz
do podania:
bagietka
gęsty jogurt naturalny np.grecki

Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć mięso. Dodać drobno pokrojoną cebulę, smażyć kilka miniut. Przełożyć do garnka, dodać fasolkę szparagową, pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę słodką. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok 40 minut. Gdyby było za gęste dodać wody i trochę koncentratu pomidorowego. Ma powstać potrawa przypominająca gulasz. Podawać na gorąco z bagietką, ustrojone jogurtem natularnym.

Roladki z piersi z kurczaka z boczkiem

Sałatka z łososia i ryżu