close
Gulasz z żołądków w sosie chrzanowym na bazie beszamelu

Gulasz z żołądków w sosie chrzanowym na bazie beszamelu

29 marca 2018chrzanzoładki218Views

ŻOŁĄDKI:
1 średnia cebula
60 dag żołądków drobiowych
1 szklanka bulionu rosołowego
1 szklanka wody
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
olej
SOS::
1 łyżka margaryny
1 czybata łyżka mąki
1 szklanka rosołu
1 szklanka mleka
3 łyżeczki chrzanu

Żoładki oczyścić i pokroić w kawałki.Cebulę posiekać w piórka. Cebulę i żołądki posmażyć na oleju z solą, pieprzem i majerankim ok 10 minut. Po podsmażeniu dolać szklankę rosołu i szklankę wody i dusić pod przykryciem godzinę mieszająć od czasu do czasu. Po godzinie gotowania zdejmujemy pokrywkę i na wolnym ogniu redukujemy pozostałości płynu. W tym czasie przygotowujemy sos.

W rondelku rozpuścić łyżkę margaryny, wsypać mąkę i do gotowej zasmażki dodajemy szklankę mleka i szklankę rosołu. Trzymamy na ogniu do momentu zgęstnienia się sosu mieszająć od czasu do czasu. Gdy sos jest gotowy dodajemy chrzan i przelewamy do ugotowanych wcześniej żołądków.

Na bazie sosu beszamelowego można przyrządzić oprócz sosu chrzanowego wspaniały sos pomidorowy i musztardowy.

Sos czosnkowy

Sałatka z ryżem