close
Kokardki z suszonymi pomidorami

Kokardki z suszonymi pomidorami

1/2 opakowania makaronu kokardki
1/2 szklanki pomidorów suszonych w oliwie
1/4 szklanki czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka natki
1/3 szklanki oliwy z pomidorów
sól
pieprz
40 gram tartego parmezanu

Makaron ugotować al dente. W czasie gdy gotuje się makaron pomidory osączyć z zalewy i pokroić w paseczki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Bazylię opłukać i osuszyć.
Na patelni rozgrzać oliwę z pomidorów, dodać czosnek i pokrojone pomidory i chwilę podsmażyć. Całość doprawić solą i pieprzem, dodać oregano, bazylię i natkę i dusić na małym ogniu ok 5 minut. Na koniec dodać pokrojone w plasterki oliwki. Całość wymieszać z ugotowanym makaronem, posypać obficie tartym parmezanem. Przed podaniem udekorować listkami bazylii.

Parmezanowa pierś kurczaka z sosem pomidorowym

Sałatka warzywna z serem feta i sałatą lodową