close
Krokiety z ruskim farszem

Krokiety z ruskim farszem

ciasto
2 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki soli

farsz
500 gram ugotowanych ziemniaków
400 gram sera białego
1 łyżka oleju
150 gram boczku
2 średnie cebule
sól
pieprz
1 jajko

dodatkowo
masło do wysmarowania formy
50 gram sera pleśniowego typu rokpol
100 gram sera żółtego

Połączyć mąkę, jajka, sól i mleko, dodać wodę i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut. Usmażyć naleśniki (gdyby ciasto było za gęste dodać wody).
Ugotowane ziemniaki zmielić razem z serem w maszynce do mielenia mięsa.
Boczek i cebule drobno pokroić, na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim boczek, w połowie smażenia do boczku dodać cebulę i chwilę razem smażyć. Cebulę i boczek dodać do masy ziemniaczano serowej. Dodać jajko, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Na usmażone naleśniki nakładać nadzienie i zwijać jak krokiety.
Układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, posypać startym żółtym serem, na wierzch pokruszyć ser pleśniowy. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20-25 minut.

Ostra pasta paprykowa

Czekoladowe muffinki z ptasim mleczkiem