close
Kurczak w sosie ziołowym

Kurczak w sosie ziołowym

* 1 pojedynczy filet z kurczaka
* przyprawa do kebab-gyros
* sól pieprz
* czosnek granulowany
* SOS
* 0,5l wody
* 2 łyżki śmietany 18%
* mąka – ile będzie trzeba by zagęścić sos
* koperek świeży lub suszony
* natka pietruszki świeża lub suszona
* sól pieprz
* sos koperkowo – ziołowy z torebki
* można zrobić sos na kostce rosołowej/bulionie

Przygotowanie sosu: wodę zagotować, dodać przyprawy, mąkę rozmieszać z zimną wodą dodać śmietanę i wlać całość do gorącego wywaru. Przyprawić według uznania. Zagotować do uzyskania gęstości. Filet z kurczaka myjemy kroimy na ok 5cm paski, smażymy najlepiej na margarynie. Gdy mięso już będzie miękkie przyprawiamy obficie gyrosem, posypujemy czosnkiem solą i pieprzem, chwilę podsmażamy z przyprawami. Zmniejszamy ogień pod patelnią i smażymy mięso do uzyskania chrupiącej skórki. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami mieso i ziemniaki polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Idealnie komponuje się z tartymi gotowanymi buraczkami (przepis znajdziesz w moim profilu) Pomimo długiego opisu przygotowanie jest naprawdę szybkie i proste a przede wszystkim danie jest niedrogie 🙂

Rajski przysmak

Sałatka z kurczakiem