close
Makaron zapiekany z pieczarkami

Makaron zapiekany z pieczarkami

150 gram makaronu rurki
200 gram pieczarek
1/4 szklanki białego wina
2 duże cebule
250 gram startego żółtego sera
1 łyżka masła
1-2 łyżki mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
100 gram sera pleśniowego (niebieskiego)
sól
pieprz
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
olej do smażenia

Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć pokrojone w plasterki pieczarki, dodać posiekaną cebulę i smażyć kilka miniut. Dodać wino i smażyć do odparowania wina.
W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać, następnie dodać mleko i gotować ciągle mieszając, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać usmażone pieczarki cebulą, pokruszyć ser pleśniowy.Wymieszać, dodać do makaronu. Makaron przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i posypać startym żółtym serem. Zapiekać wpiekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 25 minut.

Śniadaniowa tarta z szynką i jajkiem

Powidła śliwkowe