close
Makaron zapiekany z szynką i groszkiem

Makaron zapiekany z szynką i groszkiem

1 i 1/2 szklanki makaronu kolanka
120 gram szynki pokrojonej w kostkę
1 szklanka mrożonego groszku
1/2 cebuli drobno posiekanej
50 ml białego wina
200 gram mozzarelli
2 łyżki tartego parmezanu
ew. 50 gram gorgonzoli
2 łyżeczki suszonego oregano
oliwa
beszamel:
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka mąki pszennej
2 szklanki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Makaron ugotować al dente.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i delikatnie ją zeszklić, następnie dodać groszek i wino, delikatnie posolić i razem dusić do miekkości groszku. Gdy groszek jest gotowy, dodać szynkę i chwilę wszystko razem smażyć.
Przygotować beszamel:
W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie ją rozporwadzić. Podsmażyć chwilę, następnie dodać mleko. Ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Gotowy beszamel doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać parmezan i startą mozzarellę (zostawić część do posypania po wierzchu zapiekanki).
Do cebuli i groszku dodać makaron, polać całość beszamelem i wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch zapiekanki posypać startą mozzarellęi ułożyć kawałki gorgonzoli. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-30 minut.

Śledzie w sosie chrzanowym

Ostra zupa gulaszowa