close
Makaronowa zapiekana z pieczarkami z patelni

Makaronowa zapiekana z pieczarkami z patelni

250 gram makarony świderki
200 gram pieczarek
150 gram tartej mozzarelli
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
ew. 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub ketchupu
olej do smażenia

Makaron ugotować al dente. Pieczarki umyć osuszyć i pokroić w plasterki.
Odrobinę oleju rozgrzać na patelni, wrzucić pieczarki i usmażyć, do pieczarek dodać ugotowany i odcedzony makaron, chwilę razem smażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, dodać ewentualnie koncentrat lub ketchup. Na koniec dodać starty ser dokładnie wymieszać i zapiekać na małym ogniu, tak by na dnie patelni z sera i makaronu utworzyła się złotobrązowa skorupka.
Zdjąć z patelni, podzielić na porcje i podawać.

Kotleciki z polędwicy pod serową pierzynką

Kakaowa babka z jabłkiem