close
Młoda kapusta ze skwarkami

Młoda kapusta ze skwarkami

29 marca 2018kapust młodakoperskwarki987Views

główka młodej kapusty
2 pęczki koperku
szczypior z dymki
3 łyżki skwarek ze słonimny
3 łyżki smalcu
3 łyżki mąki
1 szklankę wody
sól
pieprz
cukier
ocet lub sok z cytryny
ew. 1/2 łyżeczki przyprawy typu vegeta
opcjonalnie rodzynki

Z kapusty zdjąć pierwsze liście, główkę przekroić na pół i poszatkować. Włożyć do garnka zalać wodą i dusić na małym ogniu, dodaĆ posiekany szczypior i 1 pęczek kopru. Gdy kapusta zrobi się miękka, na patelni rozgrzać smalec ze skwarkami, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę, zdjąć z ognia gdy mąka się zarumieni. Zasmażkę przełożyć do garnka z kapustą i chwilę jeszcze pogotować, dodać cukier do smaku, posolić i popieprzyć, skropić sokiem z cytryny. Drugi pęczek kopru posiekać i obficie posypać przed podaniem.

 

Makaron z kurkami

Cebularze z pieczarkami