close
Pierś zapiekana z serem feta

Pierś zapiekana z serem feta

1 podwójna pierś kurczaka
4 średniej wielkości pomidory
garść czarnych oliwek
150 gram fety
sól, pieprz, suszone oregano
garść świeżych ziół do posypania
łyżka masła
olej do smażenia
2 ząbki czosnku obranego i posiekanego

Pierś umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Delikatnie rozbić, posolić, popieprzyć z obu stron. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać masło, usmażyć na złoto piersi kurczaka. Usmażone plastry piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać oregano i posiekanym czosnkiem. Pomidory spażyć o obrać ze skóry, następnie pokroić w plastry i położyć na mięsie. Na wierzch pokruszyć ser feta, dodać pokrojone w plasterki oliwki. Zapiekać ok 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż ser i pomidory delikatnie się podpieką. Gotowe posypać świeżymi ziołami.

Sałatka z kaszą jaglaną i kurczakiem