close
Pikantna polędwiczka z warzywami

Pikantna polędwiczka z warzywami

1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
sól
pieprz
sos Tao Tao chili z czosnkiem
paczka mrożonych warzyw
mały jogurt grecki
1 duży ząbek czosnku

Polędwiczkę umyć, osuszyć pokroić na kawałki (u mnie ok. 5 cm kawałki)posolić, wysmarować sosem Tao Tao (ja użyłam własnej produkcji sosu paprykowego, który smakuje identycznie jak sos ze sklepu). Zamarynowane mięso odstawić na jakiś czas w zimne miejsce. W między czasie podgotować na parze warzywa (nie rozgotować), ewentualnie można je zrobić na patelni grillowej. Przygotować sos czosnkowy: wymieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
Zamarynowaną polędwiczkę usmażyć z każdej strony na patelni grillowej.
Gotowe mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i wstawić na ok. 15 minut do nagrzanego piekarnika (aż mięso dojdzie w środku)
Warzywa lekko posolić i dodać do mięsa. Przez chwilę wszystko razem zapiekać.
Podawać polędwiczki z warzywami polanymi sosem czosnkowym. Posypać dla dekoracji natką pietruszki

Sałatka z kaszą jaglaną i kurczakiem