close
Pizza z chorizo i szpinakiem

Pizza z chorizo i szpinakiem

ciasto:
300 gram mąki tortowej
3/4 szkl. ciepłej wody
20 gram świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy

sałatka:
1 duży pomidor obrany ze skóry i pokrojony w kostkę
duża garść szpinaku baby
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2-3 łyżki tartego parmezanu
(można dodać kilka pokrojonych w pasterki czarnych oliwek)
oliwa
sól
pieprz

dodatkowo:
kilka plasterków kiełbasy chorizo
200 gram tartej mozarelli
gotowy sos balsamiczny

sos pomidorowy:
przecier pomidorowy
oregano
sól, cukier, pieprz

Wszystkie składniki ciasta zagnieść za pomocą miksera wyposażonego w hak do ciast drożdżowych. Wyrabiać ok. 5 min. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.
Składniki sałatki połączyć, doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
Sos pomidorowy: ok. 1/2 szkl. przecieru pomidorowego wymieszać z przyprawami, można delikatnie posłodzić by złamać smak pomidorów. Ciasto podzielić na 2 części. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze uformować pizzę, posmarować sosem pomidorowym posypać startą mozarellą. Na wierzch ułożyć kiełbasę chorizo. Piec w nagrzanym piekarniku ok 8-10 min.
Na upieczoną pizzę położyć sałatkę pomidorowo-szpinakową. Polać dekoracyjnie sosem balsamicznym. Smacznego

Rolada z karkówki

Sałatka z brukułami i łososiem