close
Polędwica w sosie śmietanowym z kopytkami i warzywami

Polędwica w sosie śmietanowym z kopytkami i warzywami

Polędwiczka w sosie śmietanowym:
0,5 kg polędwiczki wieprzowej
2 cebule
2 łyżki smalcu (lub oleju)
przyprawa do steków (może być też przyprawa do grilla)
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka wody
0,5 szklanki słodkiej śmietany (np.18%)
Kopytka z warzywami:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
0,5 kostki sera śmietankowego
sól,pieprz
1 opakowanie 450g warzyw na patelnię
0,25 szklanki słodkiej śmietany
2łyżki oleju

Polędwiczka w sosie śmietanowym:Polędwicę pokroić na drobną kostkę, oprószyć przyprawą do steków (lub do grilla),pokroić cebulę w kostkę, rozgrzać smalec, dodać cebulę, następnie mięso.Kiedy wszystko się podsmaży, dodać szklankę wody, zmniejszyć gaz i dusić ok.30min. Gdy mięso będzie miękkie dodać łyżkę mąki, wymieszać, następnie dodać śmietanę i całość zagotować, doprawić solą i pieprzem.Kopytka z warzywami:Ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub dobrze utłuc, dodać makę, jajko, ser i sól do smaku. Zagnieść ciasto, formować wałeczki i ciąć kopytka. Gotować w osolonym wrzątku. Następnie rozgrzać na patelni olej, usmażyć zamrożone warzywa na patelnię, dusić około 5 minut, następnie dodać ugotowane kopytka i dusić kolejne 5 minut, gdy warzywa będą miękkie wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem.

Nalewka z kawy i pomarańczy

Czarny placek