close
Polędwiczki wieprzowe w pistacjach

Polędwiczki wieprzowe w pistacjach

2 nieduże polędwiczki
3 łyżki posiekanych niesolonych pistacji
500 gram marchewki
łyżka masła
1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
sól
pieprz
olej do smażenia

Marchewkę obrać, ugotować, dodać masło i utrzeć w blenderze na jednolitą masę. Doprawić sokiem z pomarańczy, skórką z pomarańczy, solą i pieprzem. Ja dodałam dla ostrości 1/2 łyżeczki rozgniecionego czosnku.
Polędwiczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C i wstawić polędwiczki na ok. 20 minut (sprawdzić wbijając patyczek lub widelec, czy nie wypływa jeszcze krwisty płyn, no chyba, że ktoś lubi krwiste mięso).Upieczoną polędwiczkę pokroić na plastry (grubości ok 2,5 cm) i posypać je posiekanymi i uprażonymi pistacjami.

Puree z marchewki można podawać na ciepło i na zimno.

Sałatka z makaronu, suszonych pomidorów i warzyw

Cobbler z rabarbarem i truskawkami