close
Potrawka z kurczaka z pieczarkami i pomidorkami koktailowymi

Potrawka z kurczaka z pieczarkami i pomidorkami koktailowymi

4-6 pałkek z kurczka lub 1 podwójna pierś
2-3 średniej wielkości cebule
3 ząbki czosnku
10-15 pomidorków koktailowych
150-200 gram małych pieczarek
sól
pieprz
oliwa do smażenia

Mięso kurczaka umyć, osuszyć, (z pałek zdjąć skórę, pierś podzielić na 4 kawałki)posolić i odstawić na kilkanaści minut. Pieczarki umyć, pokroić na pół lub na ćwiartki gdyby były większe. Obsmażyć na oliwie. Cebulę obrać i przeciąć na pół i pokroić w plasterki i również obsmażyć na oliwie. Na końcu obsmażyć mięso, wszystkie smażone składniki przełożyć do garnka zalać wodą (ok 1/2 do 3/4) tak by powstało niewiele sosu. Dodać drobno posiekany czosnek i dusić do miękkości, doprawić solą i pieprzem. Pod koniec duszenia dodać przekrojone na pół pomidorki koktailowe i jeszcze chwilę dusić. (Gdyby pomidorki były dość kwaśne dodać odrobinę cukru). Podawać z ryżem.

Zapiekane spaghetti z kulkami mięsnymi

Dyniowe muffiny