close
Roladki z kurczaka nadziewane brokułami

Roladki z kurczaka nadziewane brokułami

podwójna pierś z kurczaka
kilka różyczek świeżego brokuła
sól
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
świeżo mielony pieprz czarny
2 ząbki czosnku
ok 100 ml bulionu drobiowego
3-4 łyżki gęstej śmietany 18%
2 serki topione (trójkąciki)
olej do smażenia
wykałaczki

Brokuły wrzucić do gotującej się lekko osolonej wody, gotować przez ok 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Pierś kurczaka umyć osuszyć przeciąć na dwa kotlety i rozbić pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej. Kotlety powinny być bardzo cienkie (uważać by mięso nie podziurawić). Gotowe kotlety posolić, posypać paprykami i ew. świeżo mielonym pieprzem.
Na jednym końcu kotleta ułożyć brokuły podzielone na małe kawałki, dodać pokojony w kawałki ser topiony i ścisło zwinąć w roladkę. Pospinać wykałaczkami. Na patelni rozgrzac olej, gotowe roladki obsmażyć na patelni, na rumiano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut.
Przygotować sos:
Na patelnie, na której smażyły się roladki wlać bulion, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu w celu zredukowania płynu. Na koniec doprawić paprykami słodką i ostrą. Mój sos był dość pikantny, ale my lubi ostro.
Podawać np. z ryżem i surówką.

Rolada z karkówki

Sałatka z brukułami i łososiem