close
Roladki z piersi indyka nadziewane pieczarkami

Roladki z piersi indyka nadziewane pieczarkami

ok 1 kg piersi z indyka
250 gram pieczarek
2-3 cebule
1 łyżka masła
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2-2,5 szklanki bulionu
2-3 łyżki mąki (w zależności jaką gęstość sosu preferujemy)
olej do obsmażenia
sól
pieprz

Pierś umyć, osuszyć o pokroić w plastry ok 1 cm. Każdy plaster w włożyć pomiędzy dwa arkusze foli spożywczej i delikatnie rozbić, uważając by mięso nie porozrywało się. Połowę pieczarek oczyścić i wrzucić do garnka z wrzącą osoloną wodą, chwilę gotować. Jedną cebulę obrać i posiekać, lekko zeszklić na łyżce masła. Obgotowane pieczarki drobno posiekać dodać zeszkloną cebulę i natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Na każdy rozbity plaster mięsa układać farsz, zwijać roladki, spiać wykałaczkami  Gotowe roladki obsmażać na rozgrzanej patelni, tak by mięso się lekko zrumieniło. Przekładać do szerokiego garnka, zalać bulionem.
Pozostałe pieczarki pokroić w plastry, cebulę w półksiężyce i lekko obsmażyć na oleju. Dodać do mięsa. Dusić wszystko razem ok. 20 minut, doprawić solą i pieprzem. Mąkę rozrobić w kilku łyżkach zimnej wody, dodać 2-3 łyżki gorącego bulionu z roladek, wymieszać i doda do mięsa, wymieszać i chwilę gotować aż sos zgęstnieje.

(Jeśli zostanie farszu z roladek, można dodać go do sosu).

Kokosowe knedle

Czekolada do picia