close
Spaghetti z dynią i białą fasolą

Spaghetti z dynią i białą fasolą

2 cebule
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych bez skórki
400 gram dyni
1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
350 gram makaronu spaghetti
puszka białej fasoli
3 łyżki sosu słodko ostrego
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
4 łyżki drobno tartego parmezanu

Cebulę obrać i pokroić w tararki, dynię obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i delikatnie zeszklić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażyć. Do cebuli dodać pokrojoną dynię, smażyć razem ok 8 minut. Następnie dodać pomidory z puszki i bulion, dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. Gdy dynia będzie miękka dodać odsączoną fasolę, doprawić do smaku solą pieprzem i sosem słodko ostrym.
Ugotowany al dente makaron odsączyć, delikatnie przelać wodą i dodać do sosu, wymieszać. Przełożyć na talerze i podypać parmezanem.

Kokosowe knedle

Czekolada do picia