close
Tarta pomidorowa

Tarta pomidorowa

ciasto francuskie (można zrobić kruche ale to jest wersja ekspresowa)
1 średnia cebula
4 średnie pomidory najlepiej malinowe
3 łyżki posiekanych listków bazyli
sól
pieprz
2 szklanki mieszanki tartych serów żółtych
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka tabasco

Formę do tarty (23 cm) wykleić ciastem francuskim, nadmiar ściąć.
Pomidory sparzyć obrać ze skórki i pokroić w ok 1,5 cm kostkę, pozbywająć się wcześniej nasion. Ułożyć na papierowych ręczniczkach i dociskając z góry kolejnymi ręczniczkami pozbyć się nadmiaru soku.
Cebulę pokroić w półksiężyce i zeszklić na oliwie, lekko posolić.
Na ciasto wyłożyć cebulę, pomidory. Pomidory posolić i popieprzyć. Posypać równomiernie posiekaną bazylią.
W misce wymieszać ser żółty z majonezem i tabasco, wyłożyć na pomidory. Piec w nagrzanym do 210 stopni C piekarniku przez 20-30 minut.

 

Śniadaniowa tarta z szynką i jajkiem

Powidła śliwkowe