close
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i fasolką szparagową

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i fasolką szparagową

200 gram makaronu rurki tri colore
400 gram mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 puszka pomidorów bez skórki
1 duża cebula
6-8 średniej wielkości pieczarek
1 i 1/2 szklanki pokrojonej w 3 cm kawałki fasolki szparagowej
sól
pieprz
2 ząbki czosnku drobno posiekane
szczypta papryki ostrej
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki czosnku staropolskiego
po 1/2 łyżeczki tymianku i cząbru
garść świeżych liści bazyli
200 gram startego sera mozarella

Makaron ugotować al dente.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w plastry cebulę i chwile smażyć, dodać czosnek, następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki i lekko podsmażyć (aż woda z pieczarek wyparuje). Do smażącej się cebuli dodać mięso i fasolkę, przykryć pokrywką i dusić od czasu do czasu mieszając Po ok 10 minutach, do gotowego mięso dodać pomidory z puszki, dodać przyprawy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wszystko razem podgotować do zredukowania się ewentualnego soku z pomidorów. Gotowy sos mięsno warzywny połączyć z makaronem, dodać 1/3 startego sera i dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania, posypać resztą sera i zapiekać w temp 250 stopni C, do momentu rozpuszczenia i lekkiego zarumienienia się sera.

Ostra pasta paprykowa

Czekoladowe muffinki z ptasim mleczkiem