close
Zapiekany łosoś z pieczarkami i cebulką

Zapiekany łosoś z pieczarkami i cebulką

500 gram filetów z łososia
400 gram pieczarek
2 cebule
1/2 szklanki bulionu warzywnego
sól
pieprz
sok z cytryny
2 łyżki masła
majeranek
4-5 łyżek śmietany 18%
olej do smażenia

Filety łososia umyć (zdjąć skórę), osuszyć, skropić porządnie sokiem z cytryny posolić i popieprzyć. Odstawić na 30 minut.
Pieczarki umyć, i pokroić w plasterki, cebule obrać, przeciąć na pół i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej i udusić cebulę, uważać by się nie przyrumieniła. Zdjąć z patelni cebulę, ponownie wlać odrobinę oleju i delikatnie podsmażyć pieczarki.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie pieczarki, następnie cebulę. Na wierzch położyć pokrojonego łososia, całość zalać bulionem. Rybę posypać majerankiem i wiórkami masła.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, polać rybę śmietaną i dalej zapiekać przez ok 15 minut. Przed podaniem można posypać rybę posiekaną natką pietruszki.

Serduszka brownie

Makaronowa zapiekana z pieczarkami z patelni