close
Zupa pomidorowa inaczej

Zupa pomidorowa inaczej

29 marca 2018mięsopomidorySOKzupa223Views

– serca drobiowe (kurczaka) 50 dag
– 2 soki pomidorowe w butelce lub 2 szklanki z kartonika
– seler,cebula,pietruszka,marchew
– ryż brązowy lub biały (Jeden woreczek)
– mąka
– śmietana 12%
– cukier, pieprz,maggi,sól,ziele angielskie,liść laurowy itp

Pietruszkę,marchewkę,kawałek selera i małą cebulkę podsmażoną nad gazem lub na płytce wstawiamy do zimnej wody razem obranymi z żyłek serduszkami kurczaka. Ok 3 szklanek wody. Dodajemy liść laurowy , ziele. Solimy. Gotujemy na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. (ok 1-1,5 h). W tym czasie gotujemy ryż tak jak na opakowaniu w osolonej lekko wodzie. Kiedy mięsko się ugotuje dodajemy sok pomidorowy najlepiej taki be cukru. Gotujemy 10 minut dalej na wolnym ogniu. Na koniec w małej ilości zimnej wody dokładnie rozprowadzamy ok 2 płaskich łyżek mąki pszennej i dodajemy 2 łyżki śmietany. Wlewamy to pomalutku do zupy cały czas mieszając. Dodajemy cukier – płaską łyżeczkę i przyprawiamy do smaku przyprawami. Na talerze wykładamy po połowie woreczka ryżu i wlewamy zupę z mięskiem.

Smacznego.

Ser żółty

Udka z groszkiem i cebulką