close
Cebularze z pieczarkami

Cebularze z pieczarkami

250 gram mąki
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki oliwy
3 duże cebule
10 średniej wielkości pieczarek
sól
pieprz
ew. suszone pomidory w oliwie

Drożdże wymieszać w połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiać ciasto przez 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Cebulę obrać, przeciąć na pół i pokroić w talarki, pieczarki umyć i pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i pieczarki smażyć na złoty kolor, dodać odrobinę wody i dusić przez ok 5-10 minut doprawić solą i pieprzem – powinno być lekko pikantne.
Wyrośnięte ciasto podzielić na ok 6 części obsypać mąką, rozwałkować na placki wielkości dłoni. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszy. Na każdy placek nałożyć farsz cebulowo-pieczarkowy.
W czasie gdy placki rosną nagrzać piekarnik do 250 stopni C. Piec cebularze ok 15 min, aż boki się zarumienią.

Parmezanowa pierś kurczaka z sosem pomidorowym

Sałatka warzywna z serem feta i sałatą lodową