close
Fajitas wg. Nigelli Lawson

Fajitas wg. Nigelli Lawson

2 piersi kurczaka pokrojonego w cienkie paseczki
2-3 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
2 różno kolorowe papryki, podzielone na pół i pokrojone w paseczki
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
sól
2 łyżki soku z limonki
2 cebule
8 miękkich tortilii
olej do smażenia

Dodatkowo:
tarty ser żółty (ostry)
125 ml kwaśnej śmietany
1 puszka kukurydzy
posiekana kolendra
sos tabascko

Pokrojonego kurczaka przełożyć do miski , skropić oliwą, dodać kmin rzymski, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i sól do smaku, skropić sokiem z limonki i wymieszać. Odstawić by się przegryzło.
Cebule obrać,przekroić na pół i pokroić w pół talarki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, dodać paprykę i smażyć do momentu aż papryka lekko zmięknie. Zdjąć z patelni i rozgrzać następną porcję oleju i usmażyć kurczaka. Gotowego kurczaka wymieszać z cebulą i papryką.
Tortillę podgrzać w piekarniku nagrzanym do ok 120 stopni C.
Na ciepłe tortille układać kurczaka z papryką i cebulą, posypać kolendrą, kukurydza, serem żółtym, skropić śmietaną i sosem tabasco.
Inny sposób jaki poleca Nigella Lawson, to postawić wszystkie składniki na stole i dać się bawić rodzinie lub znajomym w komponowanie własnych fajitas.
ps. zachęcam do eksperymentowania z dodatkami. Ja lubię dodać świeże pomidory i sałatę lodową.

Rolada z karkówki

Sałatka z brukułami i łososiem