close
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

250 gram pieczarek, pokrojonych w kostkę
2 średnie cebule drobno posiekane
sól
pieprz
oliwa do smażenia
opakowanie ciasta francuskiego
jajko rozmącone z 1 łyżka mleka

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę i pieczarki. Obsmażyć na rumiano, dodać ok 1/3 szklanki wody, sól i pieprz i dusić do miekkości (woda ma całkowicie wyparować).
Ciasto francuskie rozłożyć na podsypanym mąką blacie, lekko rozwałkować, przeciąć na pół wzdłuż dłuższego boku. Ułożyć farsz wzdłuż tej dłuższej części i zwinąć w rulon. Pociąć na 4 cm kawałki. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem (można posypać majerankiem) i piec w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez ok 15-20 minut. Podawać jako dodatek do barszczu czerwonego.

Fasolka szparagowa po bułgarsku wg Fiolki Najdenowicz

Spaghetti z łososiem