close
Tarta z łososiem i pomidorami

Tarta z łososiem i pomidorami

ok 200 gram ciasta francuskiego
5 jajek
1/3 szklanki śmietany kremówki
ok. 250 gram pomidorów
100 gram wędzonego łososia
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 kulka mozzarelli
garść świeżej bazyli
sól
pieprz
1 łyżka mąki

Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Gotowym ciastem wykleić formę do tarty o średnicy ok 24 cm. Przygotowaną formę schować do lodówki.
Pomidory spażyć, obrać, wyciąć gniazda nasienni i pokroić w kostkę. Jajka wbić do miski dodać posiekany szczypior, śmietanę, sól i pieprz.
Wyjąć z lodówki formę, na ciasto wylać masę jajeczno-śmietanową. Mozzaellę pokroić w plastry. Na masie jajecznej ułożyć fantazyjnie ser i kawałki łososia. Udekorować kilkoma listkami bazyli.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C. piekarniku ok. 30-40 minut (do całkowitego ścięcia jajek). Tartę piec na złoty kolor. Upieczoną tartę przed podaniem udekorować pozostałą bazylią.

Rolada z karkówki

Sałatka z brukułami i łososiem