close
Tortilla po grecku

Tortilla po grecku

4 pszenne tortille
kilka liści sałaty lodowej
pomidor
ogórek
1/2 papryki czerwonej
kilka plasterków cebuli czerwonej
4 łyżki sera feta pokrojonego w kostkę
1/2 szklanki gęstego jogurtu
1 ząbek czosnku
sól
mięso:
400 gram chudej wołowiny
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
ostra papryka do smaku
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego

Mięso umyć osuszyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Ziarna kolendry i kminu zmielić dodać do miesa, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do miesa.Dodać natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą, papryką. Następnie dokładnie wyrobić. Gotowe mięso formować w niezbyt grube podłużne kotlety (ok. 8×4 cm) Grillować z obu stron na patelni grillowej.
Pomidora i ogórka pokroić w plasteki. Paprykę w podłużne paski. Sałatę porwać na drobne kawałki.
W piekarniku podgrzać tortillę.
Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Na ciepłą tortillę ułożyć porwaną sałatę, po kilka plasterków pomidora,ogórka i papryki, ułożyć grillowany kotlet, posypać jedną łyżką kostek z sera feta. Delikatnie polać sosem czosnkowym i ścisło zwinąć w rulon (zawijając dół tortilli do środka by nie wypadał nam farsz). Podawać na gorąco.

Rolada z karkówki

Sałatka z brukułami i łososiem