close
Wielkanocna ozdoba

Wielkanocna ozdoba

kilka ugotowanych na twardo jajek
majonez
kawaleczek gotowanej marchewki
kilka czarnych oliwek
posiekany szczypiorek lub kiełki
sól pieprz

Jajka ugotowane na twardo i obrane ze skorupek. W jajkach wytnij nożem w zygzak górną część (czapeczkę) białka, imitując popękaną skorupkę. Z tej części jajka będzie jednym całym jajkiem. Dodaj łyżkę majonezu i wymieszaj.
Formuj w palcach małe wałeczki o średnicy żółtka, aby móc włożyć masę z jaj w miejsce po żółtku. Wałeczki powtykaj w miejsca po żółtkach i na górę nałóż wyciętą część białka. Powstanie kurczaczek. Z pokrojonych kawałków czarnych oliwek lub groszku zrób oczy, a z marchewki wytnij trójkącik i zrób dzióbek. Jajko obsyp dookoła kiełkami lub rzeżuchą.

Naleśniki na słodko

Krupnik